Мајкл Маси, директорот за трка во Формула 1 изјави дека ФИА размислува да се отстрани асфалтната подлога крај славната Параболика во Монца и не тоа место да се стави песок кој ќе го забавува болидот.

Пред неколку години токму песочната подлога беше заменета со асфалт иако негодувања имаше на сите страни. Сезонава во тој дел беше дополнет и еден тротоар во вид на кобасица кој го лансираше алекс Перони во воздух на Формула 3 трката во Сабота.

можеби добро решение е враќање на песокот во тој дел од патеката наместо асфалт. без разлика дали е само песок, дали е комбинација со асфалт или трева, секоја промена треба однова да се анализира за да се добие најдоброто решение.

не е едноставно како шго изгледа, не може едноставн ода направиме промена затоа што треба да се размилсува на цел куп фактори – објасни маси.