Стратегијата и промената на гуми кои многу често годинава беа силна страна на Мекларен, во Италија им загубија поени. Предното десно тркало на Саинз не беше соодветно монтирано, така шт овозачот мораше да се паркира крај патеката по излегувањето од боксот.