Помалку незабележливо поради фокусот кон Ферари и Мерцедес, сепак Даниел Рикардо имаше одличен викенд во Канада во квалификациската сесија, но и во трката.

Стартувајќи од 4то место, Рикардо беше под притисок од Валтери Ботас, но финецот набргу дозна дека нема да биде лесно да се претекне харизматичниот автралијанец.

Во неколку обиди од Ботас, Рикардо, кој важи за еден од најдобрите претекнувачи, покажа исто така дека е на ниво на задачата и при одбрана на својата позиција.